Studying bass lines

Part of the LOA program at BluesHarmonica.com is music theory study and accompaniment playing. Right now I am studying how to use various tones in soloing and bass lines for accompaniment playing. I have had quite a few revelations in the process. My mix of chord tones vs other tones have been completely off and now I know why. Also, the V-chord is much less mysterious now.

5 thoughts on “Studying bass lines

 1. Hej Fredrik
  Jag har precis börkat med LOA-programmet. Jag funderar över hur bra varje uppgift måste spelas för att man ska bli godkänd på varje LOA. Eftersom det inte kostar något att fråga undrar jag om du skulle kunna lägga ut korta klipp på dina inlämnade LOA (TB och Bend) så att man kan jämföra med sitt eget spelande. Davids filer spelas av proffs så om man skulle låta som honom för att bli godkänd torde man redan vara så bra att man inte behöver LOA, eller? Jag kanske är fräck som frågar detta då du är instruktör med betalande elever. Ber om ursäkt i så fall men som sagt det kostar inget att fråga.

  mvh
  Patrik

  • Hej Patrik,
   Submissions behöver definitivt inte vara perfekta, gör man något fel så påpekar David det så att man vet vad man behöver öva på framöver. Vad du kan göra är att submitta t.ex bara en låt utanför LOA-programmet. Längst ner på varje sektion av lektioner finns en “Submit a recording” och då får du feedback på just den delen utan att det kostar något. När du sedan gör submit på en LOA-nivå så kan du skicka med det han redan har gett feedback på och i någon mån redan klarat av. Då kan du få en känsla för hur pass nära du behöver vara. Lite tveksam till att det hjälper att lyssna på mina submissions (jag kan gärna skicka dem), de första nivåerna har jag kanske egentligen “överarbetat” för att jag verkligen ville få dem riktigt bra. De är inte perfekta såklart men jag hade nog kunnat skicka in tidigare med fler misstag.

   David är väldigt pedagogisk och kommer inte fälla dig för missförstånd eller småmissar utan påpeka hur du kan bli bättre.

   Tack för besöket och hör av dig om du undrar över något annat.

   Mvh

   Fredrik

   • Hej Fredrik
    Tack för ditt svar. Det är nog oundvikligt att man jämför sig med Davids inspelningar och därför finns det nog risk för överarbete precis som du säger. Jag ska definitivt utnyttja möjligheten att skicka in låtarna för bedömning innan LOA-inskicken.
    Jag antar att du tänker fortsätta klättra i LOA-nivåerna? Blir intressant att läsa om detta.
    Ha det bra och blås på!

    Patrik

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.